Steg 3 – Installera WordPress

Hur installerar man WordPress?

Vi började med och ladda ner både WordPress och FileZilla i steg 2 och nu är det dags och använda sig av dessa program. Vi ska installera WordPress.

Vad är WordPress?

WordPress är den största och kändaste blogg/hemsida skaparen som finns online. Vissa säger att WordPress är en gåva från Gud, så bra är det. Du kan i princip göra exakt vad du vill för hemsida med wordpress.
Wordpress har tusentals plugins som man kan installera och tusentals hemside mallar att använda sig utav. En del som man kan köpa och massvis som är gratis att ladda ner.
Du skapar hela hemsidan genom att ha en panel på vänstra sidan utav skärmen som du styrs exakt allting på gällande din hemsida.

Såhär ser panelen ut (Vi kommer att gå igenom panelen mer djupgående längre fram i stegen)

Nu har nu installerat FileZilla och ska gå in på mappen som du hade skapat tidigare. Zippa upp WordPressfilen och lägg mappen som finns i zip-filen i samma mapp som du hade skapat. Filen som du zippade upp kommer att heta WordPress. Inne i WordPress mappen finns det massvis med filer. Alla dessa filer behöver du för att kunna installera wordpress och överhuvudtaget kunna bygga din hemsida. Vad du ska göra nu är och leta efter en fil som heter ”wp-config-sample.php” denna fil drar du till skrivbordet och högerklickar på filen och skapar en dublett, när du har två filer på skrivbordet så drar du tillbaka originalet till mappen igen.

Den nya filen som nu ligger på skrivbordet börjar du med och byter namn på till ”wp-config.php” och höger klickar på filen och öppnar den med text redigeraren då du nämligen ska byta ut lite information inne i filen. Du ska fylla i dina uppgifter som du fått av one.com på mail när du köpte domänen och webbhotellet.

Här ska du byta ut Databasnamnet,användarnamn och lösenord:

Gå in på FileZilla programmet, öppna det och och på denna bild ser du vad som ska göras i programmet(Du ska fylla i Värd/hostnamn, användarnamn och lösenord):

Det är viktigt att du går in i WordPress mappen och markera alla filerna och drar över dem och inte drar över hela mappen. Vad som händer när du drar över hela mappen så adress domännamnet. Det blir en ”extrasida” på domännamnet.

Ex1: Du har domännamnet www.bygghemsida.se och markerar alla filer och drar över så har du fortfarande domännamn www.bygghemsida.se. Dessa filer kommer vi ju att ändra i(Såsom design, färger, text etc), och när vi ändrar filerna så vi vill självklart att dessa filer ska ligga på www.bygghemsida.se.

Ex2: Du har domännamnet www.bygghemsida.se och vill självklart fortsätta ha det domännamnet. Du drar över hela mappen direkt istället för och markera alla filer. Mappen heter ”WordPress”, när du då besöker din hemsida www.bygghemsida.se så kommer ingenting att dyka upp, du kommer istället då att behöva söka på
www.bygghemsida.se/wordpress då du flyttat hela mappen direkt och mappen heter ”wordpress. Vad som händer är att det i princip blir en kategori istället.

Vad man dock kan göra är att när man vill ”Leka” lite med hemsidor osv så vill man ju såklart inte leka med sin originalhemsida som man satsat så mycket tid och energi på.
Vad man då kan göra är och installera en ny sida wordpress genom och använda sig utav EX2, då skapas ju en ny sida. Vill du sen skapa en 3:e sida som handlar tex om ”kakor” döper du wordpress mappen med alla filerna i till ”kakor” istället. Då söker du i adressfältet på www.bygghemsida.se/kakor istället och har din tredje sida. Det kan va bra och ha den möjligheten och kunna göra på detta vis så att man slipper köpa ett domännamn varje gång man blir sugen på och göra en hemsida. Istället kan man då göra på detta vis och när man känner sig redo för att publicera ”Kakor” sidan på riktigt så registrerar man domänen www.kakor.se istället för www.bygghemsida.se/kakor som var lekplatsen.

Nu försvann vi ifrån ämnet lite grann men det kan vara bra och även veta det då man tjänar väldigt mycket på det och slipper köpa domäner hela tiden.

Okej, vi har nu fört över alla filerna enligt Ex1 och ska nu installera wordpress.
Man installera då wordpress genom att besöka sitt domännamn www.dittdomännamn.se. Vad som händer då är att wordpress känner av dina filer som ligger i filezilla och känner av ditt användarnamn och databasnamn etc som du ändrade i wp-config.php filenn och kommer automatiskt att föra dig vidare till installeringsprocessen.

Här kommer även en video på en kort sammanfattning och installationen av wordpress:

Klicka här för att komma till Steg 4 – Välja WordPress tema

1 Comment

  1. Rikard

    Tack för att du laddade upp videon bygghemsida.se!! Det hjälpte mig verkligen jätte mycket mer än bilder!!!

Comments are closed.